Quiz Historia Gór
Pierwsze odnotowane spotkanie z obcymi miało miejsce w roku 1947 w miejscowości Czaplinek. Mieszkańcom udało się sfotografować nietypowy obiekt latający przypominający swym kształtem odwrócony spodek. Na zdjęciu widać wyeksponowany na tle nieba przedmiot. Ponieważ w owym czasie niemożliwe było, tak dziś powszechne, obrabianie i edytowanie fotografii, uznaje się, że fotograf uchwycił autentyczne zjawisko. Jest to jedna z pierwszych fotografii UFO na świecie.
Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/ufo-w-polsc ... aign=paste
Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/ufo-w-polsc ... aign=paste
Aj. Jakieś coś się zadziało.
Miałam źródło informacji, że pierwsza fotka UFO w Polsce została zrobiona w Muszynie 22 grudnia 1958 r. i wtedy w ówczesnych gazetach pojawiły się zdjęcia wykonane przez doktora Stanisława Kowalczewskiego, który ze zdziwieniem odkrył, iż zaobserwowany przez niego obiekt latający miał kształt spodka.
Dlatego też zadałam to pytanie - wszak chodzi o zdarzenie historyczne, związane z górami.
Natomiast co do Twojej odpowiedzi to podobno to zdjęcie czaplińskie zostało wykonane ponad 10 lat po podawanej dacie i opublikowane „Życiu Warszawy” na początku stycznia 1959.
Jak jest naprawdę? Nie mam pojęcia. Ważne, że coś ciekawego znów się dowiedziałam.
Zadawaj, Marku.
PS: I optuję za pierwszeństwem Muszyny, a co!
Miałam źródło informacji, że pierwsza fotka UFO w Polsce została zrobiona w Muszynie 22 grudnia 1958 r. i wtedy w ówczesnych gazetach pojawiły się zdjęcia wykonane przez doktora Stanisława Kowalczewskiego, który ze zdziwieniem odkrył, iż zaobserwowany przez niego obiekt latający miał kształt spodka.
Dlatego też zadałam to pytanie - wszak chodzi o zdarzenie historyczne, związane z górami.
Natomiast co do Twojej odpowiedzi to podobno to zdjęcie czaplińskie zostało wykonane ponad 10 lat po podawanej dacie i opublikowane „Życiu Warszawy” na początku stycznia 1959.
Jak jest naprawdę? Nie mam pojęcia. Ważne, że coś ciekawego znów się dowiedziałam.
Zadawaj, Marku.
PS: I optuję za pierwszeństwem Muszyny, a co!
Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej.