Pudelek pisze:dlatego nie czytam już nic w GW odnośnie "uchodźców"
Ja czytam tylko "Wysokie Obcasy".
Tatraman pisze:Pisałem na raty w odpowiedzi przede wszystkim na posta Basi, zeszło mi trochę, już inne posty się pojawiły… ale to nic. Zapodaję
No dobra, ale papież Franciszek apeluje o pomoc dla uchodźców.
Ależ oczywiście, że w duchu chrześcijańskiej wrażliwości należy starać się pomóc uchodźcom wojennym. Europa dopiero teraz doszła do wniosku, że trzeba przede wszystkim dostarczyć pomoc w pobliże konfliktów. I nie czyni tego w imię zasad, ale jako antidotum na problem uchodźców u siebie.
Pewnie nie jest powszechnie wiadomym, że Caritas od 3 lat pomaga uchodźcom przebywającym w obozach w Syrii, Jordanii czy Libanie. W Syrii Caritas prowadzi szpital dla uchodźców, z którego korzystają tak chrześcijanie jak i muzułmanie, natomiast w Libanie działają mobilne kliniki. W ciągu ostatnich trzech lat Caritas Polska udzieliła uchodźcom pomocy w wysokości 1,2 mln dolarów. To jest praktyczny wkład Kościoła polskiego w problem uchodźców.
Tatraman pisze:Parafie odpowiadają na apel papieża i wyrażają gotowość przyjęcia rodzin uchodźców. Ale według mnie apel ten wynika z podejścia z miłosierdziem, ale jest nieco naiwny. Jego naiwność wynika z przeświadczenia, że uchodźcom właśnie o taką pomoc chodzi. A tak najczęściej nie jest. Kto wyobraża sobie, że możliwym jest stan, że w każdej polskiej parafii mamy rodzinę uchodźców – jest naiwniakiem. Każda nacja zmuszona do exodusu odnajduje się na innym miejscu we wspólnocie – czy to narodowej, czy wyznaniowej. Są u nas spore grupy Syryjczyków, Wietnamczyków, Chińczyków. Czy wiecie jak są zorganizowani? To naturalne.
Tatraman pisze:Więcej, ci kretyni rocznicowo drukują okładkę z Bogiem z kałasznikowem na plecach i zakrwawionymi rękoma i podpisem: rok po… morderca dalej na wolności. Pewnie, że lepiej, żeby Bóg stał na warcie pod ich redakcją, by nikt nie mógł im przeszkodzić w tym, co sobie zamyślili. Bo tego, że mają krew tysięcy ludzi na rekach, to nie pojmą. Trzeba ich bronić, współczuć w imię obrony europejskich wartości.
Czy nie macie wrażenia, że musi dojść do tąpnięcia, które na powrót ustawi nam w głowach system wartości?
Tatraman pisze:wyniku czego w odwecie w Nigerii zginęło tysiące chrześcijan. Niedługo potem oglądaliśmy egzekucję 21 Koptów. Nie było żadnej! reakcji przywódców europejskich.
Pudelek pisze: Dżumy gangreną nie zwalczysz.
Pudelek pisze: Nikt tak się nie przyczynił do laicyzacji społeczeństwa jak same kościoły.
Wydaje mi się, że społeczeństwo powinno wystarczająco integrować się poprzez przynależność do jednego np. narodu, państwa, a nie poprzez struktury kościelne.
Tatraman pisze:Hola, hola! Jakbyś śledził na bieżąco te wydarzenia, to wiedziałbyś, że nasiliły się po historii z karykaturami i sprawcy odwoływali się wprost!
Tatraman pisze:Moją zorganizował sobie Chrystus:
Tatraman pisze:I powiem Ci, że jestem zdrowy
Zgadzam się z Tobą całkowicie ale tak to juz jest ze narodowi potrzebny jest przywódca. Autorytet. A u nas nikt nie spełnia takiego warunku
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 190 gości