Się dzieje
Pierwszy milion można ukraść, ale trza mieć mocne plecy i lepkie ręce.
Można też zarobić, ale trza mieć moralny kręgosłup i być zdolnym.
Pojawiła się trzecia możliwość - https://innpoland.pl/169113,loteria-szc ... czepionych
Można też zarobić, ale trza mieć moralny kręgosłup i być zdolnym.
Pojawiła się trzecia możliwość - https://innpoland.pl/169113,loteria-szc ... czepionych
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Byłem w piątek na pierwszym dniu pokazów lotniczych w Lesznie. Latał m.in. T - 28 Trojan. W niedzielę w trakcie powrotnego lotu do Austrii spadł na terytorium Czech. Być może awaria silników, dwuosobowa załoga nie żyje.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
W temacie szczepień i aktualnie rozwijającej się ostrożności / psychozy (niech sobie każdy dobierze właściwe słowo) w temacie mutacji delta koronowirusa w Wielkiej Brytanii: wykresy pokazujące ilość zachorowań i zgonów do porównania w poszczególnych falach, a wg stanu na 1 czerwca 2021 w Wielkiej Brytanii pierwszą dawkę przyjęło 58,9% obywateli, a obie 38,2%. Nie należy jednak też lekceważyć czynnika "przechorowania" przez jakąś (pewnie znaczną część społeczeństwa).
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
To raczej kwestia szczepionek - na Wyspach w grupach ryzykach (głównie osoby starsze) stopień zaszczepienia jest niesamowicie wysoki (bodajże nawet ponad 90 procent). W Wielkiej Brytanii osiągnięto to, do czego zmierzano przy całym procesie szczepiennym - wzrost ilości wykrytych przypadków nie doprowadził do załamania służby zdrowia i zgonów. Zatem powinno się odtrąbić sukces, a nie nakręcać panikę...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Pudelek pisze:Zatem powinno się odtrąbić sukces, a nie nakręcać panikę...
I de facto chyba odtrąbili, bo pomimo przyrostów zachorowań (ale nie zgonów) zamierzają znosić restrykcje:
https://next.gazeta.pl/next/7,173953,27 ... =BoxOpLink
Tylko do tego potrzebny jest taki poziom wyszczepienia, jak w UK...
I tak i nie. Izrael ma chyba wyższy, ale znowu zaczęła im się lekka panika. Poza tym praktycznie w każdym kraju gdzie się masowo szczepi normalnymi szczepionkami to mamy bardzo duży spadek, a tam gdzie są wzrosty to nie idą w parze ze zgonami i hospitalizacjami. Być może Boris wpadł na to, o czym mówi się od roku: że trzeba pogodzić się z tym, że wirus zostanie i żyć normalnie. Bo gdyby słuchać "ekspertów" to do końca ludzkości powinniśmy siedzieć w piwnicy i się maskować, gdyż zawsze może się coś wydarzyć. Więc szczepienia to jedno, a zdrowe podejście u polityków drugie.
Nota bene prawie wszystkie obostrzenia zniesiono też u Węgrów, nawet w sklepach nie musisz nosić maski.
Nota bene prawie wszystkie obostrzenia zniesiono też u Węgrów, nawet w sklepach nie musisz nosić maski.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
- Tępy dyszel
Szprycowałem się.
I w zasadzie nic się nie działo . Ukłucie, poczekalnia na 15 min i do chaty. A ciągle czekałem na jakiś ból ręki, ból głowy, sraczke, cokolwiek. I nic.
Dopiero na drugi dzień z rana coś jak lekki kac ale przeszło przed południem.
Mam podejrzenia, czy mi czasem witaminy nie wstrzyknęli
I w zasadzie nic się nie działo . Ukłucie, poczekalnia na 15 min i do chaty. A ciągle czekałem na jakiś ból ręki, ból głowy, sraczke, cokolwiek. I nic.
Dopiero na drugi dzień z rana coś jak lekki kac ale przeszło przed południem.
Mam podejrzenia, czy mi czasem witaminy nie wstrzyknęli
A tymczasem we Francji:
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsImg2#s=BoxOpImg4
Cyt.: "(...)Zauważalne zmiany nastaną dużo szybciej dla tych, którzy nie są zaszczepieni, nie są ozdrowieńcami i nie mają negatywnego wyniku testu na Covid-19. Wraz z początkiem sierpnia stracą oni możliwość wstępu do barów, kawiarni, restauracji, czy centrów handlowych, a także samolotów, pociągów i autobusów.
Już wcześniej, bo od 21 lipca osoby te nie będą mogły z kolei odwiedzać kin i teatrów oraz innych miejsc „wypoczynku i kultury", w których gromadzi się powyżej 50 osób.(...)"
Rozsądniejsze wydaje mi się wprowadzenie powszechnego obowiązku szczepień - skoro władze uważają, że jest to potrzebne (z czym się akurat zgadzam), to trzeba wdrożyć odpowiednie przepisy i brać za to odpowiedzialność.
Wyżej opisane ruchy będą zapewne odbierane jako apartheid, tworzenie kasty podludzi itp.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsImg2#s=BoxOpImg4
Cyt.: "(...)Zauważalne zmiany nastaną dużo szybciej dla tych, którzy nie są zaszczepieni, nie są ozdrowieńcami i nie mają negatywnego wyniku testu na Covid-19. Wraz z początkiem sierpnia stracą oni możliwość wstępu do barów, kawiarni, restauracji, czy centrów handlowych, a także samolotów, pociągów i autobusów.
Już wcześniej, bo od 21 lipca osoby te nie będą mogły z kolei odwiedzać kin i teatrów oraz innych miejsc „wypoczynku i kultury", w których gromadzi się powyżej 50 osób.(...)"
Rozsądniejsze wydaje mi się wprowadzenie powszechnego obowiązku szczepień - skoro władze uważają, że jest to potrzebne (z czym się akurat zgadzam), to trzeba wdrożyć odpowiednie przepisy i brać za to odpowiedzialność.
Wyżej opisane ruchy będą zapewne odbierane jako apartheid, tworzenie kasty podludzi itp.
Ostatnio zmieniony 2021-07-13, 07:29 przez Prezes, łącznie zmieniany 3 razy.
"Wraz z początkiem sierpnia stracą oni możliwość wstępu do barów, kawiarni, restauracji, czy centrów handlowych, a także samolotów, pociągów i autobusów."
Chciałem napisać, że przy wejściach do tych miejsc powinny być tabliczki z napisem: Nur für zaszczepieni, ale może lepiej po prostu nakazać niezaszczepionym nosić odpowiednie opaski. Następnym krokiem mogłoby być przekwaterowanie niezaszczepionych do wydzielonych, otoczonych murem osiedli. W dalszej przyszłości władza z pewnością znajdzie sposób na ostateczne rozwiązanie kwestii niezaszczepionych.
Chciałem napisać, że przy wejściach do tych miejsc powinny być tabliczki z napisem: Nur für zaszczepieni, ale może lepiej po prostu nakazać niezaszczepionym nosić odpowiednie opaski. Następnym krokiem mogłoby być przekwaterowanie niezaszczepionych do wydzielonych, otoczonych murem osiedli. W dalszej przyszłości władza z pewnością znajdzie sposób na ostateczne rozwiązanie kwestii niezaszczepionych.
Jak ja się cieszę, że w czasach wprowadzania obowiązku szczepień na m.in. gruźlicę, polio czy odrę nie było internetu. Mielibyśmy ten syf wokół nadal, a sporo ludzi zostawałoby kalekami lub umierało.
Nadal uważam, że wprowadzenie powszechnego obowiązku szczepienia jest o wiele bardziej logicznym działaniem, niż tego rodzaju szykany odbierane jako tworzenie sekty.
Nadal uważam, że wprowadzenie powszechnego obowiązku szczepienia jest o wiele bardziej logicznym działaniem, niż tego rodzaju szykany odbierane jako tworzenie sekty.
włodarz pisze:A co do terminu "nur für zaszczepieni" to nie tylko mnie się tak skojarzyło, zajrzyj do Wyborczej.
To i im się źle skojarzyło.
Natomiast mi bardziej nie pasuje użycie przez Ciebie słów :
"W dalszej przyszłości władza z pewnością znajdzie sposób na ostateczne rozwiązanie kwestii niezaszczepionych."
Kilkadziesiąt lat po zbrodniczych czynach i planach austriacko - niemieckich zbrodniarzy takie porównanie w tym kraju ...
Włodarzu ... popraw się. Wiem że masz swoje zdanie ale ... Niech sobie ceper bełkocze o biczu na , jako nie raz pisał, symulantów, niech buba rozdziera szaty bo nie może iść z bombelkiem na spacer ale ... Choroba istnieje, wpływa na wiele płaszczyzn naszego życia, nie da się tego obejść bokiem. Wiele pomysłów obecnego rządu to pomysły ... dziwne. Tak więc może nie ułatwiać mu kolejnych "ataków na rozsądek" ?
Pozdrawiam.
P.s. Ja jestem po dwóch szczepionkach. Jak widać żyję. I to w dobrym zdrowiu.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :