Pozdrowienia ze szlaków

Propozycje, zaproszenia i organizacja wspólnych wycieczek i wyjazdów w góry i nie tylko.
laynn

Postautor: laynn » 2020-03-15, 10:03

A miałem w planach mieć podobne widoki...
Awatar użytkownika
sokół
Posty: 12313
Rejestracja: 2013-07-06, 09:41
Lokalizacja: Bytom

Postautor: sokół » 2020-03-15, 13:49

Świeżynka z Baraniej G.

Iza i Adrian walczą.

Obrazek
Awatar użytkownika
Sebastian
Posty: 6083
Rejestracja: 2017-11-09, 17:18
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2020-03-15, 14:13

Pogoda "sprocketowa", przekaż im pozdrowienia.
marekw
Posty: 3837
Rejestracja: 2014-06-18, 18:04
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Postautor: marekw » 2020-03-17, 15:12

Pozdrawiam z córą z Magurki nad Suchą.
Obrazek
Przy okazji troszkę czosnku niedżwiedziego do białego sera.
marekw
Posty: 3837
Rejestracja: 2014-06-18, 18:04
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Postautor: marekw » 2020-03-25, 13:18

Miłego dzionka
Obrazek
Choć niebo błękitne to pizga lodowaty wiatr.
Awatar użytkownika
Sebastian
Posty: 6083
Rejestracja: 2017-11-09, 17:18
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2020-03-25, 13:23

dziękujemy :)
Awatar użytkownika
buba
Posty: 6170
Rejestracja: 2013-07-09, 07:07
Lokalizacja: Oława
Kontakt:

Postautor: buba » 2020-03-25, 19:40

marekw pisze:Przy okazji troszkę czosnku niedżwiedziego do białego sera.


Ja ostatnio cos nie moge znalezc... Ale za to nazbieralam duuuzo swiezej pokrzywy! Do jajecznicy, na herbatke i do koktaili z kefirem! mniam!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 10956
Rejestracja: 2013-07-06, 21:45
Lokalizacja: Żywiec-Sienna
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2020-03-25, 20:16

A ja sobie posadziłem w ogródku i gra gitara :). Trzeci rok z rzędu rośnie i teraz to nawet mogą te lasy na amen zamknać :)
marekw
Posty: 3837
Rejestracja: 2014-06-18, 18:04
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Postautor: marekw » 2020-03-26, 09:12

buba pisze:Ale za to nazbieralam duuuzo swiezej pokrzywy! Do jajecznicy

Uwielbiam jajecznice ze świeżą pokrzywką.Dopijam kawkę i lecę do lasu na czosnek,będę robił pesto.Zamrożonego i posiekanego mam pojemnik 3 litrowy :lol
Awatar użytkownika
ceper
Posty: 8598
Rejestracja: 2014-01-02, 11:33

Postautor: ceper » 2020-03-26, 10:05

Ludzie to wszystko zjedzą, nawet szczaw i mirabelki. ;)
Jestem konserwatywny: z dziada-pradziada jadłem ze szczypiorkiem i tak pozostanie. :rol
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
buba
Posty: 6170
Rejestracja: 2013-07-09, 07:07
Lokalizacja: Oława
Kontakt:

Postautor: buba » 2020-03-26, 23:20

marekw pisze:i lecę do lasu na czosnek,będę robił pesto.Zamrożonego i posiekanego mam pojemnik 3 litrowy


Tak jak uwielbiam swiezy czosnek - to kilka razy jadlam go w formie przetworow i zawsze byl paskudny.. Jak robisz pesto? Moze to twoje jest dobre! Bo fajnie by bylo ten czosnek z wiosny zachowac i na inne pory roku?

ceper pisze:Ludzie to wszystko zjedzą, nawet szczaw i mirabelki.


Szczaw srednio lubie, ostatecznie w zupie - ale mirabelki uwielbiam!!!!! najlepiej w formie nalewki! Kurde, a ta sprzed 2 lat to mi sie cala zżelowała! Trzeba jesc lyzka - ale co za smak!!!!
Ostatnio zmieniony 2020-03-26, 23:21 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"



na wiecznych wagarach od życia..
marekw
Posty: 3837
Rejestracja: 2014-06-18, 18:04
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Postautor: marekw » 2020-03-27, 07:06

buba pisze: Jak robisz pesto?

Umyte listki siekam wrzucam do pojemnika,dodaje soli soku z cytryny i miksuje dolewając oliwy aż powstanie gładka masa.Przekładam do słoiczków mocno ubijając i zalewam odrobiną oliwy,wkładam do lodówki.Można sobie też mrozić :)
Awatar użytkownika
Wiolcia
Posty: 3461
Rejestracja: 2013-07-13, 19:14
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2020-03-27, 09:22

marekw pisze:
buba pisze: Jak robisz pesto?

Umyte listki siekam wrzucam do pojemnika,dodaje soli soku z cytryny i miksuje dolewając oliwy aż powstanie gładka masa.Przekładam do słoiczków mocno ubijając i zalewam odrobiną oliwy,wkładam do lodówki.Można sobie też mrozić :)

Ja mam nieco inny przepis. Ostatnio udało nam się sporo czosnku nazbierać i cały tydzień jedliśmy pesto. Początek jak u Marka - myję listki i daję do blendera. Do tego dodaję orzechy włoskie, sól do smaku i oliwę (olej tłoczony na zimno). Blenduję i do słoiczka. Pycha!
Awatar użytkownika
ceper
Posty: 8598
Rejestracja: 2014-01-02, 11:33

Postautor: ceper » 2020-03-27, 09:43

buba - szczaw i mirabelki - nie były użyte przypadkowo: - http://radioszczecin.pl/6,97165,bedzie- ... -mirabelki

Ponad 30 lat nie miałem okazji degustować, ale zupa szczawiowa był a dobra, zaś mirabelki dość mdłe (chyba że mniej dojrzałe), ale za to kompot wyborny, zwłaszcza zimą. Mama na zimę robiła po kilkaset litrowych słoików z mirabelek, wiśni i śliw renklody żółtej (najlepszy).
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/

Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
buba
Posty: 6170
Rejestracja: 2013-07-09, 07:07
Lokalizacja: Oława
Kontakt:

Postautor: buba » 2020-03-27, 21:16

marekw pisze:aż powstanie gładka masa


Ale taka zupelnie gładka? To ja mam chyba jakis do d.. mikser, bo czesto sobie miksuje do kefiru rozne liscie - pokrzywe, szpinak, pietruszke, jarmuż - i nigdy nie daje rady zrobic aby masa byla gladka, zawsze plywaja gluty i strzepki lisci.

marekw pisze:Przekładam do słoiczków mocno ubijając i zalewam odrobiną oliwy,wkładam do lodówki.


Wiolcia pisze:Do tego dodaję orzechy włoskie, sól do smaku i oliwę (olej tłoczony na zimno). Blenduję i do słoiczka. Pycha!


I to sie nie psuje? Ile to mozna trzymac?

ceper pisze:buba - szczaw i mirabelki - nie były użyte przypadkowo:


No wiem, ze ten posel rozslawil te potrawy! :lol No ale cos w tym jest, ze mial sporo racji... Dawniej ludzie jakos bardziej cenili dary przyrody, a teraz mirabelki na osiedlach wycina sie "bo smieca". Acz moze powinnam byla napisac "wycinało sie" bo jakie czasy niedlugo nadejda to jeszcze nie wiemy...

ceper pisze:śliw renklody żółtej (najlepszy).


Ja na te sliwki poluje od kilku lat! I ani w warzywniaku, ani na targu ich nie ma! wszedzie tylko jakies wegierkopodobne..
Ostatnio zmieniony 2020-03-27, 21:20 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"



na wiecznych wagarach od życia..

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości