Co ostatnio sfotografowaliśmy...
W tamtym temacie ostatnie posty pisane były z przymrużeniem oka.
Zdjęcia masz ostre, jest bokeh. Zachód słońca ok. Jak chcesz nie mieć przepalonego nieba (pierwsze zdjęcie, lekko) to filtr połówkowy szary - na obiektyw lub cyfrowy w post produkcji. Tak jak w kolejnych, gdy niebo super, ale dół ciemny. Albo tak zwany bracketing, czyli robisz kilka zdjęć o różnym naświetleniu i potem to łączysz w jedno.
Robisz fajne kompozycje, tj 1/3 ciemnego dołu do 2/3 ciekawego nieba. Ja robiłem pół na pół, długo czasu, przez co nie wiedziałem czemu kompozycja jest do dupy. Słońce dać w mocny punkt i efekty super.
Zdjęcia masz ostre, jest bokeh. Zachód słońca ok. Jak chcesz nie mieć przepalonego nieba (pierwsze zdjęcie, lekko) to filtr połówkowy szary - na obiektyw lub cyfrowy w post produkcji. Tak jak w kolejnych, gdy niebo super, ale dół ciemny. Albo tak zwany bracketing, czyli robisz kilka zdjęć o różnym naświetleniu i potem to łączysz w jedno.
Robisz fajne kompozycje, tj 1/3 ciemnego dołu do 2/3 ciekawego nieba. Ja robiłem pół na pół, długo czasu, przez co nie wiedziałem czemu kompozycja jest do dupy. Słońce dać w mocny punkt i efekty super.
Ja też piszę z przymrużeniem oka inaczej musielibyście się na mnie obrazić za te Hieny
Kombinuje, popytałem kilka osób wziąłem zbiór rad i porad i teraz testuje na sobie, co mi leży, a co nie do końca, jak jest łatwiej
Anonimowo dziękuję wszystkim molestowanym
W Program do obróbki też muszę się bardziej zagłębić, bo mam swoje ulubione schematy, a trzeba je rozszerzyć ...
Jeszcze czekam na chrzest bojowy w górach, ale w sobotę do roboty, może w niedzielę coś się uda ...
Co do kompozycji, też byłem upominany "kilka" razy
Kombinuje, popytałem kilka osób wziąłem zbiór rad i porad i teraz testuje na sobie, co mi leży, a co nie do końca, jak jest łatwiej
Anonimowo dziękuję wszystkim molestowanym
W Program do obróbki też muszę się bardziej zagłębić, bo mam swoje ulubione schematy, a trzeba je rozszerzyć ...
Jeszcze czekam na chrzest bojowy w górach, ale w sobotę do roboty, może w niedzielę coś się uda ...
Co do kompozycji, też byłem upominany "kilka" razy
-
Tomcio, takie moje pierwsze wrażenie... szczere...
Tamtym tak bardziej klimatycznie było, takie barwy jak z kliszy lat 80-tych... Będzie mi tego brakowało...
A najlepsze, że gadałem Adrianowi, że chcesz się pozbyć sprzętu i miałby z pewnej ręki klamory
No, zobaczyy, co ten bezlusterkowiec potrafi w Twoich rękach, na razie się nie wypowiem, poczekam na coś więcej, niemniej Twój klimat z kliszy znikł.
Tamtym tak bardziej klimatycznie było, takie barwy jak z kliszy lat 80-tych... Będzie mi tego brakowało...
A najlepsze, że gadałem Adrianowi, że chcesz się pozbyć sprzętu i miałby z pewnej ręki klamory
No, zobaczyy, co ten bezlusterkowiec potrafi w Twoich rękach, na razie się nie wypowiem, poczekam na coś więcej, niemniej Twój klimat z kliszy znikł.
Ostatnio zmieniony 2020-09-12, 21:27 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja powiem dokładnie odwrotnie, wcześniejsze zdjęcia miały taki cyanowo-zielony odcień, który mi się nie podobał, choć faktycznie twoje zdjęcia były dzięki temu rozpoznawalne, choć raczej w tym niekorzystnym znaczeniu. Fajne fotki robisz, choć masz problemy z nadmiarem materiału (ale kto dziś nie ma w dobie kart 64 GB). Podobny problem z kolorystyką ma Wiolcia i częściowo Laynn, ciekawe skąd się to bierze.
Dla mnie zmiana zdecydowanie na plus.
Dla mnie zmiana zdecydowanie na plus.
No Panowie, Sebiastian, Adrian i sokół ( o kur@@, to ja...) - pan Tomasz chyba za bardzo wziął sobie do serca nasze uwagi, bo dał dyla, usuwając swoje posty (znowu!!!!) tutaj i w zagadkach...
Teraz nie wiem, czy mamy być z siebie dumni, czy iść się wstydzić do kąta....
Ogólnie to jak widzę takie zachowanie to zastanawiam sobie, jak sobie ludzie dają radę w dorosłym życiu... skoro na forum górskim nie umieją..
Teraz nie wiem, czy mamy być z siebie dumni, czy iść się wstydzić do kąta....
Ogólnie to jak widzę takie zachowanie to zastanawiam sobie, jak sobie ludzie dają radę w dorosłym życiu... skoro na forum górskim nie umieją..
Ostatnio zmieniony 2020-09-13, 19:19 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzień dobry Panowie. Mam takie pytanie bo nie miałem i nie będę miał "przyjemności" poznania na żywo tej osoby. W "realu" też jest tak pusty ?
Ostatnio zmieniony 2020-09-13, 19:44 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Trzeba się nauczyć, że wrzucając, pokazując zdjęcia, choć się nie jest na forum związanym z fotografią, będą one wystawione na krytykę. I krytyka mnie kiedyś pomogła (min tu, choć na forum pentaxa wytknięto błędy wprost).
I dopóki krytyka jest konstruktywna, to dobrze, gorzej gdy przechodzi w hejt.
No cóż...
Tymczasem zapomniałem w relacji ( ) wspomnieć, że zasmakowałem tym razem u znajomych nowego sportu:
a raczej go sobie przypomniałem. Bo mój dziadek, wędkarz mnie za małego nad Pogorię brał i kilka ryb złowiłem.
Tym razem też parę karasi złapałem. I córa:
to tak dla rozluźnienia atmosfery
I dopóki krytyka jest konstruktywna, to dobrze, gorzej gdy przechodzi w hejt.
No cóż...
Tymczasem zapomniałem w relacji ( ) wspomnieć, że zasmakowałem tym razem u znajomych nowego sportu:
a raczej go sobie przypomniałem. Bo mój dziadek, wędkarz mnie za małego nad Pogorię brał i kilka ryb złowiłem.
Tym razem też parę karasi złapałem. I córa:
to tak dla rozluźnienia atmosfery
Czy Ty musisz dopieprzać bez powodu innym? Czy mam napisać, jaki jesteś w realu? Lichutko z dziada-pradziada. Dlaczego jesteś urzędnikiem? Wzbij się nad poziomy...
Wczoraj zadałem znajomemu pytanie: co można robić po studiach?
- Odpowiedział od razu krótko: być urzędnikiem lub uczyć w szkole.
- A ja? - zapytałem.
- To już inna bajka - odpowiedział...
P.S. Niekoniecznie trza mieć studia, by być urzędnikiem.
Fasola wracaj.
Oto kolejny raz złamałem zakaz. Świadomie, więc recydywa. Proszę admina o mandat (karę), by potem mi skarbówka nie zablokowała konta (niech biorą kilku pogan; nigdy tam nie było miedziaków = dorobku życia).
Edit:
Wczoraj zadałem znajomemu pytanie: co można robić po studiach?
- Odpowiedział od razu krótko: być urzędnikiem lub uczyć w szkole.
- A ja? - zapytałem.
- To już inna bajka - odpowiedział...
P.S. Niekoniecznie trza mieć studia, by być urzędnikiem.
Fasola wracaj.
Oto kolejny raz złamałem zakaz. Świadomie, więc recydywa. Proszę admina o mandat (karę), by potem mi skarbówka nie zablokowała konta (niech biorą kilku pogan; nigdy tam nie było miedziaków = dorobku życia).
Edit:
Ty to miałeś klawo w życiu. Jedni ciągnęli w góry (to z bloga).laynn pisze:za małego nad Pogorię brał
Ostatnio zmieniony 2020-09-13, 20:14 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.