Postautor: Cisy2 » 2018-07-29, 22:24
Może podpowiedź, a może dalsze pokomplikowanie tej zagadki. Cytat ten wielokrotnie przywoływał w swoich książkach i referatach o polskiej literaturze górskiej i historii poznawania gór przez naszych rodaków prof. Jacek Kolbuszewski. Zdanie to cytowano również w opracowaniach innych autorów. Po ponownym przestudiowaniu książek Jacka Kolbuszewskiego (również i tych popularnonaukowych), powinienem nieco przerobić treść zagadki.
Raczej już nie chodzi o Alpy, lecz o Pireneje (!!!!), chociaż w literaturze pojawiają się opinie, że może chodzić nawet o Tatry (to raczej jest jednak mało prawdopodobne). Sam tekst jest z XVII w., nie z XVIII w. jak poprzednio napisałem (wymyślając zagadkę o drugiej w nocy pomyliłem się i mimo upływu kilku dni dopiero teraz zorientowałem się w swojej pomyłce). Bardzo przepraszam!
Autor cytowanego zdania się nie zmienił! Osoba swego czasu w Polsce znana z jeszcze bardziej znanym - w całej Europie - nazwiskiem.
PS. Jeśli w googlach słowo "kamieniste" zamieni się na "kamienne" z pewnością zabawa będzie trwała znacznie krócej.
Ostatnio zmieniony 2018-07-29, 22:26 przez
Cisy2, łącznie zmieniany 2 razy.