Quiz Historia Gór
"Brakło skali na anemometrach (...) Wiatr wiał 288 km/h. Od Jaśkowych i Goryczkowych do Gąsienicowej leciały kamienie wielkości pięści i przerzucał wiatr deski długości 5m przeznaczone na budowę wyciągu krzesełkowego. Z obserwatorium wyrwał dwie skrzynki pomiarowe. Żeby zrobić odczyt z tej trzeciej, musiałem się wiązać liną do kaloryfera, żeby wyjść na zewnątrz, a i tak wiatr zwalał z nóg. W Stawie Dwoistym wiatr uformował trąbę wodną, która rozprysnęła się na zachodniej ścianie Kościelca. Na Bystrem w Zakopanem wiatr przewrócił kiosk razem ze sprzedawcą w środku i musiał wychodzić przez dach".
O czym i w którym roku miało zdarzenie opowiada Apoloniusz Rajwa? (tekst trochę pocięłam)
O czym i w którym roku miało zdarzenie opowiada Apoloniusz Rajwa? (tekst trochę pocięłam)
Generałów do wojska nie biorą, w szkole średniej zaliczyłem obóz PO.sokół pisze:chyba nie strzelałeś, dobrze!
Obiekt z XVIII wieku, później funkcjonował jako agroturystyka, zaś przed II wojną światową to już luksusowy hotel. 43 lata temu pożar pozostawił tylko zgliszcza, jednak szybko został odbudowany.
Podać nazwę obiektu.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.