Relacja powstała ekspresowo na prośbę forumowiczki vidraru. Tak pewnie byłaby znacznie później
Złota Jesień... tegoroczna należała do najpiękniejszych chwil w roku. Kolory liści żółty, czerwony, pomarańczowy i brąz komponujące się z błękitem nieba dawały niesamowite efekty widokowe. Wędrówkę dodatkowo umilały letnie temperatury!
Galeria zdjęć pochodzi z wycieczki z 12 października z Pokrzywnej, przez Olszak, Skały Karolinki, Jarnołtówek, Bukową Górę i Biskupią Kopę do Zlatych Hor. Zachód słońca zastał mnie w Zlatych Horach, gdzie "złota" Kopa mieniła się w ostatnich czerwonych promieniach słońca!
Mi ciągle mało, ten weekend nie był już taki ładny, ale kolory jeszcze trzymają się w lasach Gór Opawskich
Autobus wyrzuca mnie w Pokrzywnej...
To idziemy na Olszak i Żabie Oczko
Dalej ku moim ulubionym Skałkom Karolinkom z widokiem na Przełom Złotego Potoku
Gdzie jest Biskupia Kopa?
i teraz zejście do Jarnołtówka, chyba najbardziej kolorowy odcinek trasy. Po prostu bosko!
Przekraczam Złoty Potok w Jarnołtówku i teraz wspinam się na Bukową Górę i do Piekiełka
No to teraz atakujemy królową - Biskupią Kopę!
Na Biskupiej Kopie odpoczynek, piwko i pogawędka z Panem Mirkiem. Dalej schodzimy do Zlatych Hor, w buczynach jest pięknie.
Przed Wzgórzem św. Rocha schodzę ze szlaku i wchodzę na starą-nową Drogę Krzyżową. Od jakiegoś czasu trwa jej remont, są już obrazy i nawet tabliczki kto je namalował.
Buczyny stąd dopiero wyglądają pięknie! Mienią się w promieniach wieczornego słońca, jest pięknie, ale nie tak jak jak w poprzednim roku.
(2017)
(2017)
Lecę przez miasto na łąki po drugiej stronie by uchwycić Zlate Hory na tle czerwonej Kopy.... niestety trochę się spóźniłem i słońce już zaszło
a potem powrót do Jarnołtówka i czekanie na autobus do domu... a następnego dnia były Rudawy Janowickie...
WSZYSTKIE ZDJĘCIA: LINK
I ALBUM "ZŁOTEJ KOPY Z 2017: LINK 2017 [/list]
Złota Jesień w Górach Opawskich; Skały Karolinki, Biskupia K
Złota Jesień w Górach Opawskich; Skały Karolinki, Biskupia K
Ostatnio zmieniony 2018-10-22, 22:32 przez opawski1, łącznie zmieniany 3 razy.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Pudelek pisze:jest pięknie, ale nie tak jak jak w poprzednim roku.
tzn. teraz było lepiej czy rok temu? :>
w tamtym roku lepiej Po prostu Kopa od dołu miała bardziej żywe kolory, pewnie to kwestia tego, że teraz w tym dniu była gorsza przejrzystość ale dobra... nie marudzę było super!
Kolory jeszcze się trzymają, choć wiatr robi wszystko by zerwać liście z drzew. W tamtym roku złotą jesień mogłem podziwiać do połowy listopada.
a tak to wyglądało kilka dni temu (20.10) w Lesie Prudnickim: Okopowa i Kobylica. Kolory są, tylko słońca brak
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/