laynn pisze:Skoro ktoś, kto odda głos na PO, PIS czy KOD (wstawić sobie tu można co się chce), to według Twej logiki, słów skoro na nich oddała głos, to nie może nagle przestać im wierzyć, osoba taka musi teraz wypełniać polecenia partii?
to jest kilka oddzielnych spraw. Jeżeli ktoś przestaje wierzyć i dalej popiera to nadal będę uważał że ma coś z podstawami logiki. Jeśli ktoś oddał głos i przestał wierzyć i już nie popiera to jest to jak najbardziej normalne.
Druga rzecz to sam charakter PiSu: to nie jest normalna partia. To jest grupa o charakterze wodzowskim, z silnymi tendencjami do dyktatury, od ponad pięciu lat łamiąca wszelkie możliwe prawa z konstytucją na czele, ksenofobiczna, nacjonalistyczna, żerująca na najniższych ludzkich instynktach, gardząca obywatelami i kradnąca jak żadna inna po 1989 roku. Dobiła służbę zdrowia, zniszczyła edukację, wojsko, demontuje sądownictwo. Nie ma miesiąca żeby nie złamała jakiś przepisów, ostatni przykład to majstrowanie przy ordynacji wyborczej. Polująca na swoich przeciwników, a telewizję pubiczną, która nigdy nie była ostoją niezależności, zmieniła w zwykłą szczujnię na poziomie PRL-u. Do tego spora część członków zahacza o fanatyków religijnych. Nawet epidemię wykorzystuje do walki politycznej. To w ogóle jest partia antydemokratyczna. Na takie partie nie głosuje się jako dla mniejszego zła, głosując na PiS musimy akceptować całe zło jako wyrządza. Zwłaszcza, jeśli zagłosowaliśmy na nich po raz kolejny, po 4 latach. Gowin podobno jak głosuje za PiSem to się nie uśmiecha. Ale umówmy się, to nie jest tłumaczenie. Skoro już przywołałeś przykład Fuhrera, to z niego korzystam - tak samo nie można się było tłumaczyć, że na NSDAP głosuje się dla mniejszego zła albo "tak tylko głosowałem, ale nie do końca popieram".
laynn pisze:A jeśli to osoba będąca np wykładowcą zajmująca się polityką? A nie głosująca? To co on, ma małe doświadczenie? (no dobra naciągany argument, ale jakaś szansa, że ktoś taki jest, jest możliwa).
fakt, naciągany
. Ja na przykład nie skaczę na nartach, więc nie mówię Stochowi jak się ma przygotować do sezonu.
laynn pisze:Odnośnie seksu, facet lekarz nie powinien leczyć kobiety, bo przecież inne ma doznania, ze swej strony.
a co mają doznania lekarza do wyleczenia choroby?
Korona wirusa też mają leczyć tylko ci, co go przechorowali?
laynn pisze:Za bardzo wszystko sprowadzasz do kolorów czerni i bieli.
w przypadku PiSu nie ma odcieni szarości. Albo bierzemy to gówno albo nie.
laynn pisze:Inny przykład. Ja bym musiał na nikogo nie głosować, bo żadna partia nie ma programu, który mi idealnie pasuje.
i to jest bardziej uczciwe podejście niż głosowanie za kimś, a później tłumaczenie się, że "ja nie wiedziałem" albo coś.