Mirek pisze:A propo SIĘ DZIEJE, byłem 2-3 dni temu w Mysłowicach.Od kilku lub więcej lat zauważyłem niezbyt wesołą sprawę.Posłuże się przykładem Mysłowic,jadąc autobusem komunikacji miejskiej do dzielnicy (?) Morgi widziałem wiele opuszczonych mieszkań w tzw familokach (i nie tylko) i lokali użytkowych typu sklep, biuro itp.O ile lokale użytkowe które stoją puste i szukają nowych użytkowników to widzę w wielu miastach ,a ilość pustych mieszkań jest szokująca.W niektórych domach na 20-30 mieszkań było zasiedlone po kilka lokali.W moim rodzinnym Wałbrzychu jest tak od dawna,Wodzisław na razie nie ma tak złej sytuacji ale ilośc pustych lokali zwiększa się co raz bardziej.Widziałem też na osiedlach domków jednorodzinnych prawdziwe że tak powiem pałace i inne tego typu budowle.A jeszcze kilka lat temu nie było to AŻ tak widoczne,a jak widzę sytuacja pod tym względem pogarsza się.
Mirku, wydaje mi się że duży wpływ na to będzie miał fakt, że wybudowanie domu wcale nie wychodzi dużo drożej niż mieszkanie w bloku i pewnie ludzie wolą sprzedać mieszkanie i się wybudować.
Sami się już od dłuższego czasu nad tym zastanawiamy
A lokale, w Cieszynie na głównej ulicy centrum, czyli Głębokiej są tak wysokie czynsze że ludzie nie są w stanie tego utrzymać mając sklep i pewnie to są powody pustych lokali, za mała popyt za duża podaż ... A mało tego wszystko kupisz taniej w markecie lub przez internet.