Quiz Góry Polski
Zagadka należy do Cisy2,ja tylko lekko zweryfikowałem.A ta malutka niepozorna przed Gołuszkową to Żmijowa(535m).
Ostatnio zmieniony 2020-10-03, 19:07 przez marekw, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm, to w takim razie ... sudecko
Wlazłem sobie niedawno (szlakiem - a jakże!) na pewne wzniesienie. Najwyższe w mezoregionie, chociaż w Koronie Sudetów Polskich umieszczono szczyt niższy o kilka metrów.
Z żalem spojrzałem na znajdującą się po północnej stronie szczytu (ze szlaku niewidoczną) zrujnowaną dawną wieżę widokową, powstałą po zaadaptowaniu na cele turystyczne dawnego wiatraka...
... ale coś z tego wzniesienia jednak zobaczyłem
Co to za miejsce?
Wlazłem sobie niedawno (szlakiem - a jakże!) na pewne wzniesienie. Najwyższe w mezoregionie, chociaż w Koronie Sudetów Polskich umieszczono szczyt niższy o kilka metrów.
Z żalem spojrzałem na znajdującą się po północnej stronie szczytu (ze szlaku niewidoczną) zrujnowaną dawną wieżę widokową, powstałą po zaadaptowaniu na cele turystyczne dawnego wiatraka...
... ale coś z tego wzniesienia jednak zobaczyłem
Co to za miejsce?
Ostatnio zmieniony 2020-10-04, 00:18 przez Cisy2, łącznie zmieniany 2 razy.
Zgadza się, to najwyższe wzniesienie Pogórza Izerskiego, wysokie na całe... 506,1 m n.p.m. Wyższe nieznacznie od uznawanej za kulminację tego mezoregionu Wojkową (502,6 m n.p.m.), oddaloną nieco na zachód. Najciekawsze w tym jest to, że wzniesienie z zagadki nie ma swojej oficjalnej nazwy. Jest to najwyższy punkt leżącej na grzbiecie wsi Grudza (niem. Birngrütz). Na właściwej kulminacji w XIX w. niejaki Paul Seifert zbudował gospodę, po której dziś ostała się tylko taka ruina
Ponieważ był to jak na warunki wiejskie stosunkowo wysoki budynek, znajdujący się nieco na północ i nieco niżej opuszczony wiatrak, aby pełnił funkcję wieży widokowej, trzeba było nadbudować. Uzyskano taką konstrukcję
Można było, dzięki temu podwyższeniu, podziwiać też panoramę Karkonoszy i Gór Izerskich. Panoramę, która dziś roztacza się chociażby z ... cmentarza w Grudzy
Włodarzu, Twoja kolej
Ponieważ był to jak na warunki wiejskie stosunkowo wysoki budynek, znajdujący się nieco na północ i nieco niżej opuszczony wiatrak, aby pełnił funkcję wieży widokowej, trzeba było nadbudować. Uzyskano taką konstrukcję
Można było, dzięki temu podwyższeniu, podziwiać też panoramę Karkonoszy i Gór Izerskich. Panoramę, która dziś roztacza się chociażby z ... cmentarza w Grudzy
Włodarzu, Twoja kolej
Ostatnio zmieniony 2020-10-04, 13:02 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
Cisy2 pisze:
Obrazek
Przepraszam Panowie za wtrącenie się w temat ale jakbyście byli w Żywcu to zapraszam na cmentarz na Górze Burgałowskiej. Piękny widok na Wysoki i Śląski.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu