Jakie? Lokal z maszynkami hazardowymi typu JEDNORĘKI BANDYTA, w większości bez licencji gdzie bar jest tylko przykrywką .Adrian pisze:A jakie jest nowe trendy ?
Co ostatnio sfotografowaliśmy...
Piotrek pisze:A widzisz, na to nie wpadłem . Spróbuje coś podłubać kolejnym razem.
Chociaż z żółtym już w Lumixie i starym Fujiku miałem problem, tzn zawsze wydawało mi się, że mocny żółty kolor, szczególnie w słońcu, wychodzi jakiś przepalony, bez detali itd. Oczywiście to może być subiektywne wrażenie.
Z białym jest podobnie, szczególnie przy pełnym słońcu.
Piotrek pisze:A masz/macie może dwa takie same ujęcia w jpg i raw?
Proszę:
jpeg
i zdjęcie z rawu już jako jpeg:
Tylko to ciężko porównać, bo ja robię zdjęcie o ok -1 EV czyli przyciemniane, bo wiem, że więcej wyciągnę z nich niż z jasnych, więc ten jpeg jest automatycznie za ciemny, to był okres, że chciałem zobaczyć, czy dadzą radę same jpegi, więc robiłem zdjęcia jako Raw+ (raw plus jpeg)
Na końcu moje zdjęcie wywołane z rawa:
Ostatnio zmieniony 2021-06-15, 07:21 przez laynn, łącznie zmieniany 1 raz.
Różnica jest, ale czy warta zachodu wywoływania nie mówię nie, może kiedyś przejdę o poziom wyżej
Na zdjęciu z Tułu widać mocno.
Na zdjęciu z Tułu widać mocno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
To tyle to idzie tez zrobić na jpg, wystarczy tylko tego jpg zrobić dobrze, a nie kaleczyć rawa a potem wyciagać z niego nie wiadomo co.
To znaczy, mnie tam wystarczają jpg, jak się jpg zrobi dobrze to niewiele trzeba poprawiać.
I losowo wybrane trzy różne zdjęcia na poparcie tej tezy. I cztery minuty roboty.
Oryginał zrzucony plus po delikatnej poprawce w takiej konfiguracji, w jakiej robię 99% zdjeć.
To znaczy, mnie tam wystarczają jpg, jak się jpg zrobi dobrze to niewiele trzeba poprawiać.
I losowo wybrane trzy różne zdjęcia na poparcie tej tezy. I cztery minuty roboty.
Oryginał zrzucony plus po delikatnej poprawce w takiej konfiguracji, w jakiej robię 99% zdjeć.
Ostatnio zmieniony 2021-06-15, 08:56 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.