Piotrek pisze:A są jakieś zapisy/przepisy mówiące o ważności szczepionki przez rok czy to tylko takie gadanie?
Przepisy są:
Czym jest Unijny Certyfikat COVID (UCC)
Unijny Certyfikat COVID (UCC) dostaje osoba, która:
otrzymała przynajmniej jedną dawkę szczepionki przeciw COVID-19 (kraje same decydują czy wymagają pełnego zaszczepienia, czy tylko jednej dawki; w Polsce wymagane jest pełne szczepienie, a certyfikat jest ważny od 14 do 365 dnia po podaniu ostatniej dawki lub przez 365 dni od daty przyjęcia szczepionki przypominającej) lub
otrzymała negatywny wynik testu na obecność koronawirusa (czas ważności certyfikatu to 48 godz.) lub
wyzdrowiała po COVID-19 (UCC będzie ważny od 11 do 180 dnia od uzyskania pozytywnego wyniku testu PCR).
Poza tym powinieneś mieć datę ważności na certyfikacie w formie papierowej. Ja taką na swoim miałem. Tyle, że ja miałem certyfikat niemiecki i nie po szczepieniu, tylko jako ozdrowieniec. Ale data ważności tam wyraźnie widniała.
Wtedy też po zeskanowaniu kodu QR, przez różne aplikacje do tego. Było widać, że certyfikat jest ważny, na zielono znaczkiem oznaczony, teraz mam już czerwony znaczek, że stracił ważność. Więc chyba działa to dobrze.