Dąbrowa Górnicza jest całkiem zielona.
Dobra. Tylko ja mówię, gdzie dziś leży Dąbrowa Górnicza.
Choć praktycznie chciałem pokazać, że właśnie poprzez swoje tereny ma więcej wspólnego właśnie z Małopolską, a nie ze Śląskiem, do którego została niejako wrzucona.
Więc by podkreślić Dąbrowa Górnicza leży dziś we wschodniej części województwa Śląskiego (administracyjnie), natomiast są to tereny Małopolski, co widać po ukształtowaniu terenu, choćby.
Co do świadomości. Ja jestem świadomy gdzie mieszkam. Tylko poruszam temat teraźniejszaości. Co do Śląska i Dolnego Śląska. To przecierz historycznie "Dolny" Śląsk jest "prawdziwym" Śląskiem...
Choć praktycznie chciałem pokazać, że właśnie poprzez swoje tereny ma więcej wspólnego właśnie z Małopolską, a nie ze Śląskiem, do którego została niejako wrzucona.
Więc by podkreślić Dąbrowa Górnicza leży dziś we wschodniej części województwa Śląskiego (administracyjnie), natomiast są to tereny Małopolski, co widać po ukształtowaniu terenu, choćby.
Co do świadomości. Ja jestem świadomy gdzie mieszkam. Tylko poruszam temat teraźniejszaości. Co do Śląska i Dolnego Śląska. To przecierz historycznie "Dolny" Śląsk jest "prawdziwym" Śląskiem...
Dla mnie historyczny Śląsk to ten wokół Wrocławia, a przynajmniej tereny zwane dziś Dolnym, Górny Ś. to ledwie cząstka.
Przyznam się, że nie umiem tak od razu przytoczyć źródła a z wikipedi nie chce korzystać.
Zawsze mi się Śląsk kojarzył z Wrocławiem, Opolem a nawet z Raciborzem czy Cieszynem niż z Górnym. Więc sorry za źle dobrane słowo - prawdziwy.
Przyznam się, że nie umiem tak od razu przytoczyć źródła a z wikipedi nie chce korzystać.
Zawsze mi się Śląsk kojarzył z Wrocławiem, Opolem a nawet z Raciborzem czy Cieszynem niż z Górnym. Więc sorry za źle dobrane słowo - prawdziwy.
laynn pisze:Zawsze mi się Śląsk kojarzył z Wrocławiem, Opolem a nawet z Raciborzem czy Cieszynem niż z Górnym.
ale Opole i Racibórz to jest najprawdziwszy Górny Śląsk, ba, jego historyczne stolice (zwłaszcza Opole). Tutaj jest najlepszy przykład, jak dzisiejszy podział administracyjny wypacza pojęcie regionów historycznych - utożsamianie Górnego Śląska z tą częścią, co jest w woj. śląskim. Tymczasem Górny Śląsk w większości lezy w woj. opolskim, nie śląskim, gdzie jest jego mniejsza część, a takie miasta jak Opole, Strzelce, Kędzierzyn, Dobrodzień, Lubliniec, Racibórz, Rybnik, Katowice, Pszczyna, ale również Cieszyn (bo to historyczna dzielnica Górnego Śląska), Opawa i część Ostrawy, Bielsko - to są wszystko miasta górnośląskie
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Basia Z. pisze:No popatrz, a inni (np. w Bielsku) mówią na Was Szyici
Zemścimy się.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu