Piwo...
dość często zdarza mi się czytać wypociny różnych specjalistów, co takiego Polska może zaoferować Czechom, aby ich przyciągnąć do turystyki po polskich miastach. No i pada hasło: "Mamy smaczne i niedrogie piwo, które już jest w Czechach popularne i podbija tamtejszy rynek!".
Fakt, polskie piwo jest smaczne. Problem w tym, że nie te, które zazwyczaj serwowane jest w miejscach turystycznych (to najczęściej w ogóle nie jest piwo). Więc trzeba wykreślić słowo "smaczne". Nie jest też "niedrogie" - polskie knajpy biją cenowo Czechów na głowę, najczęściej coś w okolicach 100%. O ile w Rep. Czeskiej spokojnie można napić się piwa w przedziale 20-30 koron (3,10 - 4,6 złotego), to w Polsce napicie się czegoś dobrego w tej cenie graniczy z cudem (poza nielicznymi wyjątkami, które trzeba długo wyszukać).
A czy w Rep. Czeskiej polskie piwo jest popularne? Od kilkunastu lat bywam tam dość regularnie i nie spotkałem jeszcze takiego w knajpie. Więc co z podbijaniem tego rynku? Może w sklepach? Przez ten okres widziałem je w sklepach (i to niedaleko polskiej granicy) ze trzy-cztery razy - wiem, że kiedyś był Syfiec, a w niedzielę w Jeseniku oferowali...
Miał więc polski produkt chociaż szansę postać koło piwa, choć tez koncerniaka
Fakt, polskie piwo jest smaczne. Problem w tym, że nie te, które zazwyczaj serwowane jest w miejscach turystycznych (to najczęściej w ogóle nie jest piwo). Więc trzeba wykreślić słowo "smaczne". Nie jest też "niedrogie" - polskie knajpy biją cenowo Czechów na głowę, najczęściej coś w okolicach 100%. O ile w Rep. Czeskiej spokojnie można napić się piwa w przedziale 20-30 koron (3,10 - 4,6 złotego), to w Polsce napicie się czegoś dobrego w tej cenie graniczy z cudem (poza nielicznymi wyjątkami, które trzeba długo wyszukać).
A czy w Rep. Czeskiej polskie piwo jest popularne? Od kilkunastu lat bywam tam dość regularnie i nie spotkałem jeszcze takiego w knajpie. Więc co z podbijaniem tego rynku? Może w sklepach? Przez ten okres widziałem je w sklepach (i to niedaleko polskiej granicy) ze trzy-cztery razy - wiem, że kiedyś był Syfiec, a w niedzielę w Jeseniku oferowali...
Miał więc polski produkt chociaż szansę postać koło piwa, choć tez koncerniaka
Ostatnio zmieniony 2014-12-19, 12:48 przez Pudelek, łącznie zmieniany 3 razy.
Dobre miejsce na zlot!
http://www.lucnibouda.cz/pl/browar/laznia-piwna.html
http://www.lucnibouda.cz/pl/browar/laznia-piwna.html
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
laynn pisze:Rano poszliśmy w naszym czterogwiazdkowym hotelu do jacuzzi z tyskiego, na obiad kosztowaliśmy nad basenem żywca, a wieczoram w okocimiu się kąpaliśmy
Wiadomo nie od dzis ze wyzej wymienione marki do spozycia sie nie nadaja- wiec moze choc do poplywania mozna zrobic z nich uzytek?
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
laynn pisze:Żarty, żartami, ale w jacuzzi z jakąś pianą, siedziałem, więc i w piwnej jacuzzi bym posiedział.
Jak tam jednak najbardziej lubie jacuzzi naturalne bez piany!
Ostatnio zmieniony 2015-02-05, 11:23 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.