Quiz dla Tatroholików (Tatry)
Znalazłem coś innego w internecie, ale to tylko kwestia interpretacji
"Idze, idze, bajoku!". Owo krakowskie powiedzonko gwarowe znaczy mniej więcej: "pleć, pleciugo, byle długo", albo "spadaj na drzewo, mitomanie", "daj spokój, nie opowiadaj bzdur, kłamco", lub też "dość tych andronów i dyrdymałów, konfabulancie". Owo "idze, bajoku" jest w języku mieszkańców krakowskiego Zwierzyńca i szerzej w intencji małopolan wyrazem zdrowego sceptycyzmu wobec kogoś, kto - mówiąc kolokwialnie- totalnie ściemnia i próbuje wcisnąć niezły kit.
"Idze, idze, bajoku!". Owo krakowskie powiedzonko gwarowe znaczy mniej więcej: "pleć, pleciugo, byle długo", albo "spadaj na drzewo, mitomanie", "daj spokój, nie opowiadaj bzdur, kłamco", lub też "dość tych andronów i dyrdymałów, konfabulancie". Owo "idze, bajoku" jest w języku mieszkańców krakowskiego Zwierzyńca i szerzej w intencji małopolan wyrazem zdrowego sceptycyzmu wobec kogoś, kto - mówiąc kolokwialnie- totalnie ściemnia i próbuje wcisnąć niezły kit.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
aż strach pomyśleć, jakie tu padną odpowiedzi z jednej strony, a jakie zdjęcia na dowód z drugiej, gdy jako zagadka będą widniały Kocie Dziury, Babie Nogi, Biała Baba, Żółta Sikawka i Skoruszowy Burdel
luknij na moje panoramy i galerie
mazeno, bez google byłoby to dość trudne zadanie, zawsze można byłoby zerknąć do jednej z moich relacji "rowerówek": przychodzę dobry, odchodzę lepszy .
Trudniejsza zagadka: komu udzielił ostatni raz ślubu kościelnego w tym kościółku proboszcz Antoni Sawicki - wystarczy podać imię niewiasty
Admin lub mode: wzorcowe 3 bany za OT i będzie spokój na forum
Trudniejsza zagadka: komu udzielił ostatni raz ślubu kościelnego w tym kościółku proboszcz Antoni Sawicki - wystarczy podać imię niewiasty
Admin lub mode: wzorcowe 3 bany za OT i będzie spokój na forum
Ostatnio zmieniony 2015-02-24, 08:23 przez ceper, łącznie zmieniany 2 razy.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Zdaje mi się, że to może być Chuda Przełęcz z Chudą Turnią. Od góry. Ale pewności mi brak.
Tak gwoli wyjaśnienia.. Mazeno, zastanawiałem się chwilkę, czy odpowiedziałeś na moje pytanie czy też nie, ale po chwili wykombinowałem, że nawet jeśli, to prawidłowa nazwa nie padła, stąd punkt przyznałem Wiktorowi.
To oczywiście tylko zabawa, więc mam nadzieję, że nie żywisz do nikogo urazy. Po prostu ja nie chwyciłem do końca Twojego żartu.
Tak gwoli wyjaśnienia.. Mazeno, zastanawiałem się chwilkę, czy odpowiedziałeś na moje pytanie czy też nie, ale po chwili wykombinowałem, że nawet jeśli, to prawidłowa nazwa nie padła, stąd punkt przyznałem Wiktorowi.
To oczywiście tylko zabawa, więc mam nadzieję, że nie żywisz do nikogo urazy. Po prostu ja nie chwyciłem do końca Twojego żartu.
sokół pisze:Chuda Przełęcz
Dokładnie!
mazeno pisze:stawiam na nimbostratusa.
Mam nadzieję, że ja podchwyciłem żart?
Ale punkt dla Sokoła
33 pkt - sokół
23 pkt - dagomar
18 pkt - kamiltatry
13 pkt - vatteri
9 pkt - Dobromił
8 pkt - Vision,
7 pkt - Kapitan Bomba
5 pkt - AmatorkaTatr, laynn
4 pkt - wysoka,
3 pkt - WiecznaTułaczka
2 pkt - Malgo Klapković, darkheush, HalinkaŚ, Iva, bton1, ,, Basia Z
1 pkt - hawran, chwastek, Tatrzański urwis, Robert J, Ania P
Fotki z kościoła (3 szt. są w niedzielnej relacji), trick: owa niewiasta jest ze mną prawie 24h na dobę od prawie 24 lat ... i właśnie robi obiadek