Co ostatnio sfotografowaliśmy...
- Malgo Klapković
Za 5 eurasków mogą poinformować http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zdj ... 88691.html
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Za 5 eurasków (miesięcznie) można mieć na miejscu pomroczność jasną. Zdaniem wielu praktyków jest to dużo lepsza inwestycja niż jakaś tam zorzasokół pisze:Ceper, nie wszystko przelicza się na pieniądze.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Tu jest cały wątek poświęcony obserwacji i zdjęciom tego zjawiska w dniu wczorajszym. Zdjęcia są nawet z Zakopanego.
Szczególnie ciekawie to wgląda na filmikach poklatkowych.
http://astropolis.pl/topic/48505-zorza- ... -17032015/
Ja niestety nic nie widziałam chociaż około godz. 21 jechałam "Średnicówką" z Gliwic do Chorzowa przez dość ciemne okolice.
Wg tego co przeczytałam na tym forum zorza występowała w dwóch "rzutach". Pierwszy raz przez 20 minut około 21 i powtórnie, jeszcze bardziej intensywnie też przez około 20 minut około godz. 24-24.20.
Szczególnie ciekawie to wgląda na filmikach poklatkowych.
http://astropolis.pl/topic/48505-zorza- ... -17032015/
Ja niestety nic nie widziałam chociaż około godz. 21 jechałam "Średnicówką" z Gliwic do Chorzowa przez dość ciemne okolice.
Wg tego co przeczytałam na tym forum zorza występowała w dwóch "rzutach". Pierwszy raz przez 20 minut około 21 i powtórnie, jeszcze bardziej intensywnie też przez około 20 minut około godz. 24-24.20.
Ostatnio zmieniony 2015-03-18, 14:32 przez Basia Z., łącznie zmieniany 2 razy.
Malgo Klapković pisze:Sfotografował ktoś z Was wczorajszą zorzę polarną nad Polską? U mnie niestety jest zbyt jasno, więc nawet nie próbowałam jej szukać...
A to błąd bo z centrum Warszawy było nawet widać
Ostatnio zmieniony 2015-03-18, 14:42 przez Robert J, łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković
Malgo Klapković pisze:Wiem, ale u mnie ciężko znaleźć jakieś większe wypłaszczenia i ciemnicę, musiałabym gdzieś pojechać dalej, a samej to mi się nie chce Jedyne zjawisko, które pamiętam z podwórka, to kometa - jakoś tak w latach 2000-nych.
To nie prześpij piątkowego zaćmienia słońca. Maksimum będzie o 10:52
Robert J pisze:Malgo Klapković pisze:Wiem, ale u mnie ciężko znaleźć jakieś większe wypłaszczenia i ciemnicę, musiałabym gdzieś pojechać dalej, a samej to mi się nie chce Jedyne zjawisko, które pamiętam z podwórka, to kometa - jakoś tak w latach 2000-nych.
To nie prześpij piątkowego zaćmienia słońca. Maksimum będzie o 10:52
O tej porze w pracy słońce świeci mi prosto w okna. Chyba przygotujemy jakąś ciemną szybkę do obserwacji.
- Malgo Klapković
Malgo Klapković pisze:Robert J, dziękuję, już się zastanawiam gdzie je najlepiej obserwować w okolicach Starego Miasta w Warszawie, może coś polecisz gdzie będzie wtedy słońce względem Krakowskiego Przedmieścia i Placu Zamkowego?
A tego to ja niestety nie wiem Jutro w robocie możesz sprawdzić o tej porze gdzie będzie słońce. W ciągu doby nie będzie różnicy
A jak nie jesteś pewna to narzędzie powinno Ci pomóc.
http://app.photoephemeris.com/?ll=52.248090,21.014001&dt=20150320105200%2B0100¢er=52.2477,21.0122&z=15&spn=0.01,0.03
Robert J pisze:To nie prześpij piątkowego zaćmienia słońca. Maksimum będzie o 10:52
Ja miałam się wybrać z moimi bestiami, po czym naczytałam się, że wszystkie stare metody oglądania (typu przydymione szkiełko, klisza, itp.) nie są bezpieczne dla oka i teraz się zastanawiam, czy narażać się na pozew zbiorowy, czy sobie darować ...
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
- Malgo Klapković
Dziękuję Robert za link, o to właśnie mi chodziło. Wiedziałam, że na Tobie można polegać.
Postaram się pójść na Plac Piłsudskiego, tam jest jedno z miejsc,gdzie znajdę większą, niezabudowaną przestrzeń, a o to tu niełatwo;)
Ja zamierzałam iść uzbrojona w okulary przeciwsłoneczne, to nie wystarczy? Co polecacie?
Postaram się pójść na Plac Piłsudskiego, tam jest jedno z miejsc,gdzie znajdę większą, niezabudowaną przestrzeń, a o to tu niełatwo;)
Ja zamierzałam iść uzbrojona w okulary przeciwsłoneczne, to nie wystarczy? Co polecacie?