Vlado pisze:Możesz podać przykład jakiejkolwiek AM, po której absolwent następnego dnia po otrzymaniu dyplomu, jest gotowy do samodzielnego przeprowadzenia operacji?
Nie. Ale w przypadku naszych AM młodzi nie umieją używać stetoskopu, co sami przyznają. Kiedyś zapukał do mnie do pokoju w akademcu lekarz-stażysta, czy nie mam książki "o ręce", bo jutro ma właśnie ścięgna w ręce rekonstruować, a nie ma o tym pojęcia.
Praktyki w szpitalach wyglądają zwykle tak, że grupa kandydatów na lekarzy stoi 2h pod ścianą w oczekiwaniu na to aż ktoś (opiekun owych praktyk) do nich przyjdzie I zechce cokolwiek pokazać.
Vlado pisze:Twórcy rankingów, które przytaczasz, bardzo źle oceniali polską edukację, ze względu na niski odsetek osób z wyższym wykształceniem.
Bluźnisz daremnie. Cytat z przywołanych wcześniej przez Ciebie "Perspektyw":
W Liście Szanghajskiej, którą przygotowuje Uniwersytet Jiao Tong w Szanghaju, najbardziej liczą się międzynarodowe sukcesy naukowe. Pod uwagę bierze się liczbę absolwentów czy pracowników, którzy otrzymali Nagrodę Nobla lub Medal Fieldsa, liczbę najczęściej cytowanych naukowców, liczbę publikacji w czasopismach "Nature" czy "Science", liczbę publikacji wymienionych w wybranych indeksach cytowań (Science Citation Index - Expanded oraz Social Sciences Citation Index). W zestawieniu uwzględnia się wielkość osiągnięć w stosunku do wielkości uczelni.
Widzisz tu gdzieś kryterium "odsetek osób z wyższym wykształceniem"?
Vlado pisze:Gdyby było aż tak źle, to zagraniczni studenci nie przyjeżdżaliby do nas wcale.
42% to Ukraińcy. Myślisz, że tylko względy naukowe ich tu przywiewają?
Vlado pisze:Ale nigdy nie będzie u nas uczelni o światowym zasięgu. Po co kopać się z koniem?
Vlado, jak najbardziej się zgadzam. Ale nie o tym przecież cała polemika. Po prostu przytaczam argumenty mówiące o tym, że jesteśmy w naukowym trzecim świecie, a na dodatek systematycznie obniżamy poziom edukacji już od najmłodszych lat. I to mnie boli I już.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.