Quiz dla Tatroholików (Tatry)
- telefon 110
- kamiltatry
- Kontakt:
- kamiltatry
- Kontakt:
Hmm... chyba czas obniżyć poziom trudności zagadki.
1) To fragment Głównej Grani Tatr Wysokich
2) Odcinek grani z zagadki leży powyżej 2300 m n.p.m.
3) Zdjęcie wykonane z krawędzi II-kowego uskoku grani
4) Po niewidocznej stronie grani jest stroma północna ściana, a z drugiej widocznej strony łagodniejszy południowy stok
5) Na wcięcie grani między "problematyczną skałką" a "niskim stromym progiem" można się dostać I-kowym wejściem z łatwego trawersu południowego stoku
6) Idąc wyżej tą granią można dojść na pewien szczyt, który nieraz pojawiał się tutaj w zagadkach na forum
7) Widok z krawędzi uskoku w drugą stronę:
8) Spojrzenie z krawędzi "niskiego stromego progu":
1) To fragment Głównej Grani Tatr Wysokich
2) Odcinek grani z zagadki leży powyżej 2300 m n.p.m.
3) Zdjęcie wykonane z krawędzi II-kowego uskoku grani
4) Po niewidocznej stronie grani jest stroma północna ściana, a z drugiej widocznej strony łagodniejszy południowy stok
5) Na wcięcie grani między "problematyczną skałką" a "niskim stromym progiem" można się dostać I-kowym wejściem z łatwego trawersu południowego stoku
6) Idąc wyżej tą granią można dojść na pewien szczyt, który nieraz pojawiał się tutaj w zagadkach na forum
7) Widok z krawędzi uskoku w drugą stronę:
8) Spojrzenie z krawędzi "niskiego stromego progu":
no i Kaczy Szczyt, a między problematyczną skałką, a eksponowanym odcinkiem słynne Corso, które kiedyś już było w tych zagadkach - tak to widzę , ale oczywiście może to być coś całkiem innego
luknij na moje panoramy i galerie
- telefon 110
- kamiltatry
- Kontakt:
kolorem to Wołowa Turnia jest taka czarna na tle Wołowego grzbietu, ale ten przeszedłem. żadnych takich problematycznych skałek na zdjęciach nie mam, grani Mięguszy to już w ogóle nie przypomina, może to jeszcze być grzebień wychodzący z Hinczowej Turni, ale on idzie N-S i nie jest graniczny, zupełnie nie znam Turni nad Żabią Przełęczą
- kamiltatry
- Kontakt:
znalazłem takie zdjęcie :
moze będzie dobrze, bo mam również zdjęcie z Czarnego , które kubek w kubek przypomina Twoją fotkę z krawędzi niskiego stromego progu
moze będzie dobrze, bo mam również zdjęcie z Czarnego , które kubek w kubek przypomina Twoją fotkę z krawędzi niskiego stromego progu
- kamiltatry
- Kontakt:
sokół pisze:Czyli dobrze mi się napisało, że to "Chłopek", czyli Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem, tam w dole.
To trzeba było obstawiać Grań Mięguszy [odcinek Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem - Mięguszowiecki Szczyt Czarny] Dokładnie to fragmencik między uskokiem a stromym progiem, położony na wysokości ok. 2370 - 2390 m n.p.m.
dagomar, grań ogólnie trafiona, ale chyba nie do końca dobrze zlokalizowałeś fragmencik na zdjęciu (wydaje mi się, że jest bardziej na "lewo", podobnie zresztą jak sam Czarny Mięgusz).
Później postaram się to zaznaczyć.
Ostatnio zmieniony 2015-09-24, 10:04 przez kamiltatry, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny Mięgusz jest jak najbardziej poprawnie - to sam wierzchołek na dość dużym zoomie: