Usługa Picasaweb
A to już wiem jak Ci się wyświetla, mnie tak samo , ale to nie jest album z jednym zdjęciem tylko 1 zdjęcie z albumu. Jak się na nie kliknie to się powiększy.
To jest zdjęcie z albumu który ma kilkadziesiąt zdjęć.
Natomiast jeszcze nie sprawdzałem jak się pobiera link do albumu, o ile jest to możliwe.
To jest zdjęcie z albumu który ma kilkadziesiąt zdjęć.
Natomiast jeszcze nie sprawdzałem jak się pobiera link do albumu, o ile jest to możliwe.
a czy można wkleić z tym krótkim linkiem zdjęcie aby się to wyświetlało jak obecnie w Picassie? Tzn. samo zdjęcie na forum?
A link do albumu to chyba po prostu tak:
https://goo.gl/photos/raj1DWbsubt9SFaK8
[/url]
A link do albumu to chyba po prostu tak:
https://goo.gl/photos/raj1DWbsubt9SFaK8
[/url]
Ostatnio zmieniony 2016-02-15, 12:26 przez Pudelek, łącznie zmieniany 13 razy.
Pudelek pisze:Vision pisze: Nie wyobrażam sobie przeglądać galerii sprocketa, i przy każdym zdjęciu musieć klikać w coś, żeby wyświetlił mi się opis.
no właśnie. W tym momencie nie ma sensu dawać opisów pod zdjęciami... ale może google ma w tym jakiś plan - nie czytamy, nie oglądamy, mamy w dupie
Nie wiem jak to u innych, ale u mnie jak raz rozwinę prawy pasek gdzie są opisy oraz informacje odnośnie zdjęć to już mam je przez cały czas. Najbardziej mnie wkurza w tej nowej wersji, że to tak tragicznie wolno się ładuje i nie ma możliwości dodawania komentarzy. Albo jest możliwość tylko ja jestem taki tępy iż nie mogę tego znaleźć
Ostatnio zmieniony 2016-02-14, 18:51 przez Robert J, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert J pisze:Nie wiem jak to u innych, ale u mnie jak raz rozwinę prawy pasek gdzie są opisy oraz informacje odnośnie zdjęć to już mam je przez cały czas.
Pisałem o tym wyżej już, że mi się coś popsuło chwilowo i też działa jak u Ciebie.
Robert J pisze:Najbardziej mnie wkurza w tej nowej wersji, że to tak tragicznie wolno się ładuje i nie ma możliwości dodawania zdjęć. Albo jest możliwość tylko ja jestem taki tępy iż nie mogę tego znaleźć
U góry obok paska wyszukiwania masz taką chmurkę ze strzałką w górę, tam klikasz i dodajesz. Można też po prostu zaznaczyć myszką zdjęcia na dysku i trzymając przycisk myszy przeciągnąć na stronę google w przeglądarce, puścić przycisk myszy i zaczną się same ładować.
Pudelek pisze:testowałem wklejanie zdjęć na innych forach - tam ono nie działa. Pokazuje się tylko tekst. Jedynie tutaj wyświetla się odpowiednia grafika.
No to mnie dziwiło właśnie, bo ludzie mający blogi na wordpressie się żalili, że u nich to też nie działa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.
Vision pisze: U góry obok paska wyszukiwania masz taką chmurkę ze strzałką w górę, tam klikasz i dodajesz. Można też po prostu zaznaczyć myszką zdjęcia na dysku i trzymając przycisk myszy przeciągnąć na stronę google w przeglądarce, puścić przycisk myszy i zaczną się same ładować.
A o tym to ja wiem. Używam tego od samego początku. Chodziło mi, że samo przeglądanie galerii to tragedia pod względem ładowania
Pudelek pisze:a u nas działa... śmieszne to . Np. na GS-ach i Sudeckim nie będzie już zdjęć tylko linki do albumów? Głupota...
W odwodzie pozostaje Flick'r. Google dostaje w tym przypadku mocno po dupie. Interfejsem i funkcjonalnością jest na pierwszym miejscu. Tylko ciężko się przestawić gdy człowiek jest na picassie od samego początku i ma tam prawie 500 albumów
Vision pisze:Robert J pisze:nie ma możliwości dodawania zdjęć.
To nie wiem o co Ci chodziło z tym dodawaniem zdjęć.
No tak za dużo dzisiaj piwa... Zamiast napisać "komentarzy" wklepałem "zdjęć"
Pudelek pisze:a z flickra można wklejać? Bo strasznie on dla mnie nieczytelny
Oczywiście, że można. Często tak właśnie wklejam zdjęcia. Jednak tam by uzyskać link należy wejść trochę głębiej w ustawienia.
https://www.flickr.com/photos/98989546@N07/24730259156/in/dateposted/
Pod zdjęciem z prawej strony masz strzałkę skierowaną w dół. klikasz i rozwija się menu. Wybierasz "view all sizes". Tam będziesz mieć rozmiar zdjęcia do wyboru. Pozyskanie odnośnika do zdjęcia już identycznie jak w picassie.
Działa wklejanie, choć trochę to czasochłonne... Picassa była najwygodniejsza i najszybsza - ale widać komuś nie pasowała...
Ostatnio zmieniony 2016-02-14, 19:34 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pudelek pisze: Czy tam można ustawiać albumy według swojego widzimisię? Bo na razie takiej opcji jeszcze nie widzę
Niestety również nie wiem jak poukładać albumy według własnego widzimisię. Z tego co zauważyłem to układają się według daty utworzenia, a gdzie tą datę zmienić to jeszcze nie wiem. Ja jednak używam flickra do wrzucania pojedynczych zdjęć jak na razie. No i te darmowe 1 TB na zdjęcia i filmy to fajna sprawa