Humor
Z przynoszeniem czegoś, na lepsze zachowanie, to już za moich czasów było, w połowie lat 90-tych. Pamiętam, że szło chodzić na wagary i też był jakiś taryfikator, że za ileś tam godzin opuszczonych ocena z zachowania w dół, ale wystarczyło przynieść 20 kg gazet i już z nagannego, miało się chyba nieodpowiednie czy jakoś tak.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem, jak to obecnie funkcjonuje, bo na szczęście nie jest mi dane w takiej placówce pracować, ale za moich czasów szkolnych próbowano to robić, więc szły w ruch paprotki, gąbki i kredy, za które się odzyskiwało punkty. Można też było być wiercipiętką i gadułą jak ja i w dodatku chodzić z rozwiązanymi sznurówkami, dzięki czemu zyskiwało się po jakimś czasie tyle punktów, co za solidne danie po mordzie:P. Być może system mógłby funkcjonować dobrze, ale nie na takich zasadach, jak faktycznie w większości szkół działa;)
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
- _Sokrates_
Tatraman pisze:A jeszcze jak im się zmniejsza ilość punktów ujemnych za przyniesienie np. plastikowych nakrętek, itp.?
To jest najlepszy przykład na to jak nie powinien wyglądać taki system.
Pozostanę przy swoim - dobrze skonstruowany system punktowy jest efektywny i spełnia swoje zadanie. System taki z założenia opiera się na wzmacnianiu zachowań pożądanych a nie karaniu niepożądanych. No ale to temat na dłuuuuuugą dyskusję
Wiem, że nic nie wiem.
U nas od bardzo dawna nie ma sensownego i trwałego systemu edukacji. Co rząd, a nawet co nowy minister to od razu rewolucja, zmiany, nowe koncepcje i pomysły. I w zasadzie nic do końca nie jest prowadzone, korygowane w przypadku wad, żadnej trwałości i ciągłości. Do tego coraz większe absurdy biurokratyczne z jakimi szkoły muszą się zmagać.
Przeważnie po dupie, za ten burdel, dostają nauczyciele.
- _Sokrates_
Tatraman pisze:wzmacniania zachowań pożądanych - odpowiedzialne wychowanie!
Poproszę o wskazanie różnic między powyższymi
Piotrek pisze:U nas od bardzo dawna nie ma sensownego i trwałego systemu edukacji. Co rząd, a nawet co nowy minister to od razu rewolucja, zmiany, nowe koncepcje i pomysły. I w zasadzie nic do końca nie jest prowadzone, korygowane w przypadku wad, żadnej trwałości i ciągłości. Do tego coraz większe absurdy biurokratyczne z jakimi szkoły muszą się zmagać.
Właściwie to mogę się pod tym podpisać wszystkimi dostępnymi kończynami!
Wiem, że nic nie wiem.
Sokratesie, oczywiście to był skrót myślowy z uśmiechem...
Określenia wzmacnianiu zachowań pożądanych użyłeś co do punktowego oceniania zachowania, co do którego jestem krytyczny, a przeciwstawiłem temu swoje określenie jako podkreślenie odmienności zdania. Oczywiście jest wiele metod służących wychowaniu.
A najlepsza jest bezstresowa!
No dobra, przecież to temat Humor...
Określenia wzmacnianiu zachowań pożądanych użyłeś co do punktowego oceniania zachowania, co do którego jestem krytyczny, a przeciwstawiłem temu swoje określenie jako podkreślenie odmienności zdania. Oczywiście jest wiele metod służących wychowaniu.
A najlepsza jest bezstresowa!
No dobra, przecież to temat Humor...
- _Sokrates_
Profesor do profesora:
- Dobrze jest mieć kochankę i żonę. I żeby o sobie wiedziały.
- Dlaczego?
- Bo żona myśli, że jesteś u kochanki, zaś kochanka myśli, że jesteś u żony, a ty tup-tup do biblioteki
- Dobrze jest mieć kochankę i żonę. I żeby o sobie wiedziały.
- Dlaczego?
- Bo żona myśli, że jesteś u kochanki, zaś kochanka myśli, że jesteś u żony, a ty tup-tup do biblioteki
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.