Usługa Picasaweb
Poza zmianą okładek 4 albumów to wszystko jest po staremu. To zresztą chyba u wszystkich...coś kombinują - zobaczymy co!
Ostatnio zmieniony 2016-05-05, 23:36 przez Pudelek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pojawiła się wczoraj aktualizacja mówiąca o "żywym" archiwum. Zmieniło się też w programie Picassa, bo po każdym wysłaniu zdjęcia program się wylogowuje i zawiesza... na szczęście nadal działa mi grupowe wysyłanie wielu zdjęć
Oczywiście coś się musiało pochrzanić - u nas zdjęcia z archiwum widać. U innych jest to zdjęcie ogromne, albo w ogóle się nie wyświetla.
Natomiast dla odmiany zdjęcia ze starej Picassy:
Na razie jakoś to działa, gorzej jak w ogóle usuną Picasę i stare linki się posypią...
Oczywiście coś się musiało pochrzanić - u nas zdjęcia z archiwum widać. U innych jest to zdjęcie ogromne, albo w ogóle się nie wyświetla.
Natomiast dla odmiany zdjęcia ze starej Picassy:
Na razie jakoś to działa, gorzej jak w ogóle usuną Picasę i stare linki się posypią...
Ostatnio zmieniony 2016-08-03, 13:50 przez Pudelek, łącznie zmieniany 3 razy.
I Picasa zakończyła swoją działalność...
Co ciekawe, potrafię wejść nadal na nią przez stare konto sprzed lat
Co ciekawe, potrafię wejść nadal na nią przez stare konto sprzed lat
Ostatnio zmieniony 2016-08-05, 12:52 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- sprocket73
- Kontakt:
Faktycznie coś się pozmieniało...
głupie pytanie - to jak mam teraz wkleić jakieś zdjęcie do relacji?
niby znalazłem miejsce, gdzie mogę pobrać link, ale jak wklejam go w znaczniki to nie działa, np:
widać zdjęcie powyżej? ja nie widzę
głupie pytanie - to jak mam teraz wkleić jakieś zdjęcie do relacji?
niby znalazłem miejsce, gdzie mogę pobrać link, ale jak wklejam go w znaczniki to nie działa, np:
widać zdjęcie powyżej? ja nie widzę
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
A to widzicie? Tu bawiłem tydzień temu na rybce Zdjęcie z albumu na Picasa...
Ostatnio zmieniony 2016-08-05, 17:59 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Założyłem przed chwilą nowy album z poniższym zdjęciem, Picasa3 trochę głupiała (musiałem się logować, a kto pamięta hasła sprzed kilku lat), ale się udało i oto efekt z niedzieli:
Sprocket, spróbuj na podglądzie udostępnić na publiczny (nie ma tego już w programie Picasa3, lecz dopiero na stronie z albumami), bardzo głupie rozwiązanie, ale czego można oczekiwać od mądrzejszych
Sprocket, spróbuj na podglądzie udostępnić na publiczny (nie ma tego już w programie Picasa3, lecz dopiero na stronie z albumami), bardzo głupie rozwiązanie, ale czego można oczekiwać od mądrzejszych
Ostatnio zmieniony 2016-08-05, 18:26 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
- sprocket73
- Kontakt:
Ceper, ale link generujesz sobie jakoś w tej aplikacji desktopowej Picasa3, tak? - ja tego nigdy nie używałem. Wszystko robiłem w przeglądarce przez WWW.
Teraz już niby wiem jak pobrać link (kliknąć prawym otwórz grafikę w nowej karcie). Dla nowych albumów generują się jakieś mega długie linki... kojarzę, że była jakaś dyskusja o tym na forum. No nic... trudno.
Teraz już niby wiem jak pobrać link (kliknąć prawym otwórz grafikę w nowej karcie). Dla nowych albumów generują się jakieś mega długie linki... kojarzę, że była jakaś dyskusja o tym na forum. No nic... trudno.
SPROCKET
- sprocket73
- Kontakt:
Vision pisze:Vlado pisze:ale jakim cudem na tym samym zdjęciu, które sam udostępniłeś, Ty widzisz długi link a ja krótki?
U mnie też tak jest, tzn. jest długi, ale jak się wyloguję z googla i kliknę w to samo zdjęcie to już jest krótki. I na tym polega różnica, będąc zalogowanym na google, pokazuje długi, nie będąc mam krótki.
parę postów wcześniej zostało wszystko wyjaśnione...
krótki:
https: //lh3.googleusercontent.com/esWGiynOP4zvoloFdSMvtdRS6SELFPqPmVljKVFFRBwtVo0JOzr8BVKPj6LdCw-Jaijwb7MCF2-YJA=w1426-h951-no
długi:
https: //photos.google.com/share/AF1QipMArF95YnxuyanUTzwXfff1H9glicu2sPW1NqhBEc4iFcCKHen7FNWOeuj8p69haA/photo/AF1QipMpSMYxSYt7vZuofXRbvntAmUXMvjdFIOScx66e?key=NEdQT0I4SlFzTE1ZNWFXeGdfRlBDWlhUdXBadUl3&hl=pl
mega długi:
https: //lh3.googleusercontent.com/XuUPQ3_2ZFmtJJR-l3ekTM0yJyy1Psc5yJBhNwZLdsj44qhWmKn-FWzPKRmB9xWW1SaaGWaOCDv3yaBuiplsj8oleMIgcI5SsQ2PG9P84kPgU2hmTdL0EGIglsQLW7om66wuMPJuMtUYoR520PMBk4bSNd48PxGtOg2YZHrxm42zaAduKiQ4JfXwWj65rWQ3mca2j8ibCOjYdw5f7f4bVHyQSRoCpbMvYtYeBgKINrdw2XuRUzgWdYPJhGRqlUPhzoBdN__X6ls9XTFBoh1rIiBjlMO3vTIoIGhjSJ8BXR6BZwB3B8QT7sLTmii8TNo_YBFrh2Y89i8SzxDxhGX4kppRVwRtrveF1DHJe9zS33iQc-pUVBA8IIhBF57BSP8aNdVWeB5w6Mq6_LdqyPghid66F5eSfBu1NhwGSJGgNIuuzP2-T00KzusPe-uwGNs7ijuZJZsDACGZGfOYQkoMJHM9ccflo_3eqcW-Kl1Qx5z1kni1EXg3V3n4HexR8e6rtYHAeyOrUiUAnBs5_S8jAn4I8metqm7p1fwVWeabCS_lF6RBKHrC4E2o_UETe6NpEA3GMbqtbVOfVvSZUZ5QD7Sr9xXU7g0w=w1483-h989-no
wszystko zależy gdzie się otwiera zdjęcie... jednym słowem bałagan
Ostatnio zmieniony 2016-08-05, 19:03 przez sprocket73, łącznie zmieniany 1 raz.
SPROCKET
to się na tyle pozmieniało, że jeszcze dwa dni temu wyświetlały się linki z "nowej picassy" i Google Photos, a teraz nie... u mnie w poście wyżej były dwa zdjęcia! Nie wiem co oni znowu pokombinowali, ale jest to dziwne, za każdym ich krokiem jest coraz gorzej! Przecież ludzie zaczną z tego rezygnować, tym bardziej, że uwagi o niedziałających linkach zgłaszano już od wiosny! Chyba, że google doszło do wniosku, że teraz i tak wszyscy wrzucają fotki na fejsika, a tam to działa, więc nie ma się czym przejmować...
O, teraz mi działa!
O, teraz mi działa!
Tu jest trochę informacji co będzie a co nie będzie działać z Picasy
https://support.google.com/picasa/answer/6383491
https://support.google.com/picasa/answer/6383491
- sprocket73
- Kontakt:
Zmiany...
Jeszcze dzisiaj po południu, jak wchodziłem będąc niezalogowanym na konto google do swojej galerii, np. poprzez link jaki mam w podpisie, to pokazywał mi się "stary widok" na moje publiczne albumy. Teraz jak wchodzę, to mam już "nowy widok", a albumy są wymieszane, nie sposób odgadnąć sposobu sortowania i nie można tego zmienić.
Poza tym zauważyłem, że przestały działać stare linki w starych relacjach sprzed kilku lat, tak samo na innych forach, gdzie w podpisie mam stary link do swojej galerii - teraz już się nie da wejść.
Zastanawiam się komu to przeszkadzało
Jeszcze dzisiaj po południu, jak wchodziłem będąc niezalogowanym na konto google do swojej galerii, np. poprzez link jaki mam w podpisie, to pokazywał mi się "stary widok" na moje publiczne albumy. Teraz jak wchodzę, to mam już "nowy widok", a albumy są wymieszane, nie sposób odgadnąć sposobu sortowania i nie można tego zmienić.
Poza tym zauważyłem, że przestały działać stare linki w starych relacjach sprzed kilku lat, tak samo na innych forach, gdzie w podpisie mam stary link do swojej galerii - teraz już się nie da wejść.
Zastanawiam się komu to przeszkadzało
SPROCKET