Quiz Góry Polski
Pielgrzymy też bym odgadł. Przy Skałach Władysława mnie nie było, bo ja ... czerwonym na skróty, zaś najczęściej z/do )( Tąpadła.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
"Fałszywy szczyt Raduni", czyli pierwsza kulminacja 573 zwana też Sępią Góra (środkowa jest najwyższa). Najprościej było za dawnych czasów niemieckich - Geiers Berg (oznaczało całą górę).
Tak mi się wydawało. Trzeba szukać dalej...
Tak mi się wydawało. Trzeba szukać dalej...
Ostatnio zmieniony 2017-05-02, 18:46 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Ceper pomyliłeś Piekielną Górę z Kamienną, a to zdarzenie, o którym pisze włodarz - Z Fortem Fryderyka związana jest zabawna historia. Na jego szczycie znajduje się mocno omszała, zachowana do dziś tabliczka z napisem Ponzels kühner Sprung 1887 (Śmiały skok Ponzela) oraz rysunkiem dłoni wskazującej kierunek, upamiętniająca skok miejscowego ekscentryka, Augusta Ponzela. Tenże jako stary wiarus i weteran wojny francusko-pruskiej w l. 1870–1871, nie do końca trzeźwo myśląc, założył się z swym kolegą Karolem, że otoczony przez wroga skoczy w kilkunastometrową przepaść. Ponzel przeżył, spadł bowiem na gałęzie wysokiego świerka, po których osunął się na dół. Potem pokaleczony i podrapany, w poszarpanym niedzielnym garniturze poszedł jeszcze do gospody, aby skonsumować wygraną: butelkę wódki Urian i pęto kiełbasy ( za Wikipedią)